idojarasi helyzet

iceagenta calendar fejlec
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kerékpáros turizmus

Zemplén régió mára az egyik legkedveltebb kerékpár-turisztikai célponttá vált. A régióban az alsóbbrendű utakon viszonylag kis gépjármű forgalommal számolhatunk, így azokon zavartalanul lehet kerékpározni. A közelmúltban épült két kerékpárút nagymértékben hozzájárult a kerékpáros turizmus fejlődéséhez és a kerékpáros közlekedés biztonságához. 2007-ben került átadásra a Sárospatak-Sátoraljaújhely közötti kerékpárút teljes hosszában. 2008-ban pedig határon túli összefogás eredményeképpen, Mikóháza és Alsómihályi (Michal?any) Község Önkormányzata együtt valósította meg a Zempléni-hegység peremén Sátoraljaújhely - Széphalom - Mikóháza - Alsóregmec -Felsőregmec - (országhatár) - Alsómihályi (Michal?any) településeket felfűző kerékpárutat.

A kerékpárút nyomvonalán 4 db pihenőhely található. A környék megismerését és a tájékozódást a kerékpárút során 6 db információs tábla segíti. Továbbá kiépítésre került Michalany község szélén, az országhatáron egy információs központ.

A Zempléni-hegység legnagyobb kerékpáros körtúra útvonala kb. 155 km hosszú és 3 túranapra tervezhető. Szerencsi indulással, Monok - Abaújszántó - Boldogkőváralja - Vizsoly - Gönc - Kéked - Hollóháza - Füzér - Széphalom - Sátoraljaújhely - Sárospatak útvonalon halad a túra, s közben elénk tárul az Abaúji-hegyalja, a Zempléni-hegység és a Hegyköz páratlan panorámája, az érintetlen természet látványa.

Taktaköz-Harangod kistérségben az un. "Taktaközi tekergő" kerékpártúra ismert, mely Szerencs központtal látogatja végig a síkvidéki, taktaközi településeket.

A Bodrogközbe szervezett túrákat Sárospatakról, vagy Sátoraljaújhelyről indíthatjuk. Célállomások lehetnek a Bodrogzug tájvédelmi területe, a tiszai árterületek, illetve a kistérség műemlékei (Karcsa, Pácin). Pácinon keresztül a szlovákiai Királyhelmecre is ellátogathatunk. A cigándi-hídon átkelve a kerekezés a Felső-Tiszavidék, Tiszahát felé folytatható.

Egyre több gyalogos teljesítménytúra útvonalat kerékpárral is megtehetnek a vállalkozó szellemű hegyikerékpárosok. Ilyen pl. a Zemplén 26 és Zemplén 50, a Rákóczi túra 78 km-es távja, valamint az Öreg Bence Nagy-Milic túraútvonalának 27-től 120 km-ig terjedő szakaszai.

Zemplén régióban kerékpáros túrizmussal a Zempléni Tömegsport Egyesület foglalkozik. Kapcsolatban állnak a térség legfontosabb szállásadóival, szolgáltatóival, így naprakészen szervezik a hegyi, országúti, vagy kombinált túrákat. Csoportos, családi, vagy egyéni igények szerint több túratervet tudnak ajánlani, kérésre kerékpáros túravezetőt is biztosítanak.

Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.