idojarasi helyzet

iceagenta calendar fejlec
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Borkóstolás, gasztronómia

Zemplén régió világhírű attrakciója a hegység déli lejtőin: a 29 település alkotta, zárt borvidéken - Tokaj-Hegyalján - termő különleges minőségű tokaji bor és az ezt népszerűsíteni hivatott bor-gasztronómia. A magyar-, de a világirodalomnak is több neves személyiségét megihlette e bor, mely világhírű útjára a XV. század közepétől indult el, ám virágkorát 1630-ban éli, amikor is Szepsy Laczkó Máté - Lorántffy Zsuzsanna udvari papja - leírta az aszúkészítés máig is alkalmazott módját. 1703-tól már szinte az egész világon ismert, s XIV. Lajos francia király így aposztrofálta: "Vinum regum, rex vinorum" (azaz a királyok bora, borok királya).

A tokaji sikerét tovább fokozta, az a nézet, miszerint mértékkel való fogyasztása gyógyító, regeneráló hatású, így "Vinum tokajense passum" néven felkerült a gyógyszertárak polcaira.

A tokaji bor titkát nehéz megfejteni, de kétségtelen, hogy a vulkanikus talaj, a fekvés, páradús mikroklíma, a szőlőfajták kedveznek az aszúsodási folyamat kialakulásának. A borkezelés különleges módja, a nemes penésszel borított labirintus nagyságú pincék és az itt élők elkötelezettsége, szaktudása, hagyománytisztelete mind közrejátszik sikerében

A ma e tájra látogatók Zemplénben az érintetlen természet, a történelmi emlékhelyek, műemlékek, népi mesterségek, a gazdag folklór- és rendezvénykínálat, a speciális bor-gasztronómia eredményeként életre szóló élményekben gazdagodhatnak, mely kedvet ébreszt új titkok megismeréséhez, az ismételt visszatérésre.

A borvidéken 1997-ben alakult meg a Tokaj-Hegyaljai Borút Egyesület, amely a bor-gasztronómia turisztikai infrastruktúrájának fejlesztését, a szükséges kooperáció megteremtését végzi.

Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.