Aktuális hírek
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Zemplén turisztikai adottságai

Bakancsos turizmus

 

A Zempléni-hegység javarészt érintetlen, egybefüggő erdőségei, sátor formájú hegyei, festői völgyei, egykori várak romjaival vadregényes kirándulásokat, nagyszerű túrákat ígérnek a környéken portyázóknak. A városi élet forgataga után órákig, napokig, háborítatlanul túrázhatunk, kirándulhatunk, miközben megcsodálhatjuk a ritka, de itt még virágzó növényeket (boldogasszony papucsa, kárpáti fogasír stb.), beszívhatjuk a tiszta, friss hegyi levegőt, természetes életközegben megfigyelhetjük a vadakat, madarakat.

Borkóstolás, gasztronómia

 

Zemplén régió világhírű attrakciója a hegység déli lejtőin: a 29 település alkotta, zárt borvidéken - Tokaj-Hegyalján - termő különleges minőségű tokaji bor és az ezt népszerűsíteni hivatott bor-gasztronómia. A magyar-, de a világirodalomnak is több neves személyiségét megihlette e bor, mely világhírű útjára a XV. század közepétől indult el, ám virágkorát 1630-ban éli, amikor is Szepsy Laczkó Máté - Lorántffy Zsuzsanna udvari papja - leírta az aszúkészítés máig is alkalmazott módját. 1703-tól már szinte az egész világon ismert, s XIV. Lajos francia király így aposztrofálta: "Vinum regum, rex vinorum" (azaz a királyok bora, borok királya).

Falusi turizmus

 

Zemplénben a falusi turizmus elsősorban a Zempléni hegység körzetében rendelkezik hagyományokkal. A kis falvak sajátos néprajzi örökségét, gazdag nemzetiségi (ruszin, szlovák) kultúráját, a mező- és erdőgazdálkodás hagyományait, a kismesterségeket, háziipart bemutató falusi vendégfogadást összegző turisztikai ágat tekintjük falusi turizmusnak. Zemplénben a falusi turizmus a térség természeti és ember alkotta adottságainak természetes kínálatára épül, azokhoz sokrétűen kapcsolódik.

Ifjúsági turizmus

 

Zemplén természeti és ember alkotta adottságairól a magyar iskolai tankönyvek többféle összefüggésben szólnak. A természet sokszínűsége, a történelmi emlékek, műemlékek és kulturális látnivalók, rendezvények százezreket vonzanak Zemplénbe, akik között meghatározóak az iskoláskorú fiatalok, diákok. Az ifjúság számára a térség turisztikai kínálatának sajátos szegmensét ajánljuk, mely szerényebb - ugyanakkor olcsóbb - szállás- és étkezési lehetőségekből, speciálisan fiataloknak szóló attrakciókból tevődik össze.

Kerékpáros turizmus

 

Zemplén régió mára az egyik legkedveltebb kerékpár-turisztikai célponttá vált. A régióban az alsóbbrendű utakon viszonylag kis gépjármű forgalommal számolhatunk, így azokon zavartalanul lehet kerékpározni. A közelmúltban épült két kerékpárút nagymértékben hozzájárult a kerékpáros turizmus fejlődéséhez és a kerékpáros közlekedés biztonságához. 2007-ben került átadásra a Sárospatak-Sátoraljaújhely közötti kerékpárút teljes hosszában. 2008-ban pedig határon túli összefogás eredményeképpen, Mikóháza és Alsómihályi (Michal?any) Község Önkormányzata együtt valósította meg a Zempléni-hegység peremén Sátoraljaújhely - Széphalom - Mikóháza - Alsóregmec -Felsőregmec - (országhatár) - Alsómihályi (Michal?any) településeket felfűző kerékpárutat.

Konferencia turizmus

 

Zemplénben a kilencvenes évek közepétől szaporodtak meg a konferenciák, work-shop-ok, értekezletek és az ezekhez kapcsolódó incentive programok. Zemplén történelmi és kulturális értékeihez szerencsésen társultak a vendégfogadás feltételeinek javulásával azok a turisztikai vállalkozások, melyek képesek a nemzetközi és hazai igények kiszolgálására. Megfelelő technikai felszereltség megteremtésével, konferenciák helyszínéül alkalmas előadó- és tárgyalótermek felkutatásával, a szállásférőhelyek jelentős növekedésével megélénkült a térségi konferenciaturizmus.

Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.