idojarasi helyzet

Kulturális élet Zemplénben

Zemplén a honfoglalástól kezdődően a kultúra bölcsője volt. Templomai, várfalai, kastélytermei, nemesi kúriái, de egyszerű parasztházai is a kultúrateremtő, a kultúrával élő ember otthonai voltak az elmúlt évszázadok során. A zempléni rendezvények, fesztiválok bőségesen meríthetnek ebből az örökségből, de a történelmi falak közé idézhetik más népek alkotásait is.

A legrangosabb, rendkívül sok érdeklődőt vonzó fesztivál a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője, Rolla János ötletéből született Zempléni Művészeti Napok. Elsősorban komolyzenei művek csendülnek fel a sárospataki vár patinás falai közt, de felkerekedhetünk és részt vehetünk a Zemplén településeit bejáró egész napos "kirándulókoncerteken" vagy keringőzhetünk a füzérradványi Károlyi-kastély hatalmas báltermében.

A több évszázados borkultúrához, szőlőműveléshez számtalan esemény kapcsolódik: a Tokaj-hegyaljai borvidék majd minden településén zajlanak szüreti napok, bálok, vigasságok, borászati tanácskozások, szakmai összejövetelek és a laikusok számára is érdekes kiállítások. Különleges ötlet a "Pünkösdi Bortúra Tokajban", melynek keretében a résztvevők térkép alapján keresnek fel tíz magánpincét, ahol persze borral kínálják őket. A leglátványosabb szüreti fesztivál a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, ezen együtt vonul fel minden hegyaljai település.

Érdekes és látványos szórakozás a Kaláris népművészeti kiállítás Szerencsen, a Nemzetközi Cigánytánc Fesztivál, a Kelet-Magyarországi Néptánc Antológia Sátoraljaújhelyen vagy a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál Sárospatakon. Borsiban a húszéves múltra visszatekintő Borsi Fesztivál kínál hagyományőrző programokat, de a kistárkányi Tiszai Napok eseményeit is színesíti a folklór. A nemzetiségi rendezvények is sok érdeklődőt vonzanak A legkiemelkedőbbek a füzéri Dalostalálkozó, a sváb és ruszin Nemzetiségi Találkozó Rátkán és Komlóskán.

Mindezeken túl jól érezhetjük magunkat a Nyáresték a Várnegyedben koncertjein, a Szent Erzsébet Napokon, a Zsákomban a bábom előadásain vagy a Dixieland és Blues Fesztiválon Sárospatakon, a Szerencsi Várjátékok rendezvényein, valamint a sárospataki és sátoraljaújhelyi családi napokon. Sok településen szerveznek Falunapokat, rendeznek hangversenyeket, családoknak szóló szabadidős programokat.

Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.